bram

Mijn hond is een grote bron van vreugde en van inspiratie. Mijn bruine Labrador Bram is een kleuter in een groot hondenlijf. Hij heeft enorm veel energie. Is altijd blij en vrolijk en heeft eigenlijk weinig eisen. Hij is tevreden met brokken, een fijne slaapplek, aandacht en een wandeling.

Het doel van die wandeling is dat hij zijn energie kwijt kan raken en even zijn behoefte kan doen. Moet ik met hem gaan wandelen? Dat hoort toch zo want dat doet iedereen. Duh! Zul je misschien zeggen. Natuurlijk moet je met je hond gaan wandelen.

 

Ik bereik mijn doel, maar op een andere manier.

Maar is dat wel zo? Het doel is dat hij even ergens kan plassen en poepen (wees gerust, ik heb altijd zakjes bij me) en dat hij zijn energie kwijt kan. Dat doel kan ik op verschillende manieren bereiken. Als ik minder tijd heb, ga ik eens niet wandelen. Dan ga ik met hem op de fiets. Ik op de fiets, Bram ernaast. Vindt ‘ie fantastisch. Kan hij rennen, wordt hij heel blij van en ik ben sneller thuis. Betekent wel dat ik even heel erg moet opletten, want hij is af en toe wat ongecontroleerd. Ik bereik mijn doel, maar op een andere manier.

Verschillende opties

Ik kan ook even een zoekspel in huis doen. Ik verstop zijn pantoffel en hij gaat deze zoeken. Kost hem energie en concentratie. Of een klein spelletje voor in het bos. Een piepbeestje. Dit kan ik eindeloos weg gooien en hij komt het eindeloos rennend terug brengen. Nog snel een plasje en we zijn weer klaar. En zo heb ik inmiddels verschillende opties voor als ik even minder tijd heb, maar toch mijn doel wil bereiken.

 

De vergelijking is gemaakt

Een goede verstaander heeft allang de vergelijking met een kind gemaakt. Welk doel moet of wil jij bereiken met je kind? Welke opties zijn er? Zijn er alternatieven om dit doel te bereiken? Mag je van de standaard afwijken? Durf je van de standaard af te wijken? Of moet je altijd doen wat je hoort te doen? Heb je vertrouwen in jezelf om te kiezen voor een alternatief? Jij weet het beste hoe je het doel moet en kunt bereiken. Durf keuzes te maken. Maar kijk ook om je heen. Weet je hoeveel mensen jou kunnen inspireren voor momenten waarop jij het even niet meer weet? Veel! Er zijn altijd meerdere wegen die je naar Rome leiden. Kies dus iets wat op dat moment goed bij jouw situatie past.

 

Mijn leerling

Mijn leerling is een grote bron van vreugde en van inspiratie. Mijn leerlingen zijn soms nog kleuters in een groot kinderlijf. Ze hebben vaak veel energie. Kinderen zijn meestal blij en vrolijk en hebben eigenlijk maar weinig eisen. Ze zijn tevreden met verhalen, uitdaging, een fijne werkplek, aandacht van de juf en hun speelkwartier.

 

Welke effectieve alternatieven zet jij in op momenten van weinig tijd?

 

X RJ

 

In mijn wekelijkse blog schrijf ik over onderwijs gerelateerde dingen. Om ouders en leerkrachten scherp te houden en hen te inspireren. Over coöperatief leren. Ik deel af en toe een prikje uit of vertel ik over dingen simpeler maken in het onderwijs.

 

Koop nu mijn boek Schrijf je blij

 

 

 

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Moet ik met mijn hond gaan wandelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen