berenjacht_1Inspiratie voor mijn blog vind ik overal: In een inspirerend gesprek met een directeur die haar stinkende best doet om een prachtige school nog mooier te maken. Of een verhaal wat ik hoor in de tram. Deze week ligt de bron van mijn inspiratie bij Seth Godin  een Amerikaanse schrijver en spreker. Een fijne man om te volgen, omdat hij vaak dingen zegt en schrijft waardoor ik weer even anders over dingen ga denken.

Hij vertelde over onderwijs: het is belangrijk dat we scharrelkinderen grootbrengen. Kinderen opvoeden tot scharrelkinderen, of vrije-uitloop-kinderen zo je wilt, betekent dat je hen leert om te sjezen, floppen, falen of onderuitgaan in het oplossen van interessante problemen. Omdat het de enige manier is om juist goed te worden in het oplossen van interessante problemen.

Een behoorlijk dramatische mislukking is leerzaam

Thuiskomen met prachtige cijfers is fijn. Maar het is misschien nog mooier wanneer een kind thuiskomt en vertelt dat het iets geweldigs heeft geleerd over iets goeds voor iemand anders doen. Dat je kind thuiskomt en enthousiast vertelt over een behoorlijk dramatische mislukking  terwijl het bezig was om te proberen een interessant probleem op te lossen. Vette leermomenten!

Gun iemand zijn lijden

Misschien ben je net als ik: ik wil altijd oplossen, helpen of troosten. Maar gun iemand zijn eigen lijden. Wees dichtbij, maar laat het kind het ook zelf leren oplossen. Iets wat ik ook echt nog moet/mag leren.

Minder bevoorrecht maakt sterker

Michelle Obama geeft in dit filmpje  een speech waarin zij een groep toespreekt. “Als je minder bevoorrecht opgroeit, maakt je dat sterker. Je moet weten dat al jouw confrontaties met tegenspoed, maar vooral het overwinnen van tegenspoed, je grootste kracht is”. Als je alles hebt ben je (wellicht) slecht voorbereid om te gaan met teleurstelling en tekortkomingen.

Wij gaan op Berenjacht

Niet dat ik nu hoop op narigheid voor kinderen. Maar er is niets mis met een tegenslag(je) meemaken en doorleven. Je bouwt vastberadenheid op. De wil en wens om te slagen, groeit. Het echte leven leven. En áls je dan met een tegenslag(je) geconfronteerd wordt, raad ik je een van mijn favoriete boeken aan: wij gaan op berenjacht.  Een kinderboek met zo veel levenswijsheid. Net als in het echte leven worden de personages van het boek geconfronteerd met tegenslagen. Je kunt er niet boven over, je kunt er niet onderdoor: oh nee je moet er wel dwars doorheen. Zwieperdezwiep zwieperdezwiep.

 

X RJ

 

In mijn wekelijkse blog schrijf ik over onderwijs gerelateerde dingen. Om ouders en leerkrachten scherp te houden en te inspireren. Over coöperatief leren. Ik deel af en toe een prikje uit of vertel ik over dingen simpeler maken in het onderwijs.

 

Koop nu mijn boek Schrijf je blij

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Over Scharrelkinderen en Berenjacht

4 gedachten over “Over Scharrelkinderen en Berenjacht

 • 24/11/2016 om 05:21
  Permalink

  Goed stuk, maar wat is het moeilijk om je kind niet te behoeden voor tegenslagen. Wat ben ik verdrietig als je ziet dat je kind onrecht wordt aangedaan. Maar het is waar, ze worden er sterker door.

  Beantwoorden
  • 24/11/2016 om 07:16
   Permalink

   Dank. Absoluut. Onrecht en kinderen is zo verdrietig. Maar onze kinderen (de meeste dan) groeien in zo’n luxe op, zoveel zit mee. Wapenen voor tegenslag leren we hen bijna niet (meer).

   Beantwoorden
 • 24/11/2016 om 21:21
  Permalink

  Mooi! En erg leuk om tijdens een ouderavond of oudergesprek te gebruiken..

  Beantwoorden
  • 24/11/2016 om 21:36
   Permalink

   Goed te horen. Ben benieuwd hoe en wanneer je het gaat toepassen. Laat me vooral weten!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen