Frog

Ik trek een kinderfeestje nauwelijks!’ Ik hoor het vaak  als ik vertel dat ik in het onderwijs werk. Hoe het mogelijk is dat je meer dan 8 kinderen tegelijkertijd onder de duim houdt, is een raadsel voor veel ouders. Het levert veel respect op. Hoe doen ‘we’ dat?

Mees Kees

Ik denk vooral dat het komt doordat je kinderen inspireert. Als jij kinderen kunt boeien, aanmoedigen, inspireren en helpen: dan zijn ze van jou. Kleur eens buiten de lijntjes, vertel iets over jezelf, doe eens iets geks, wees eens Mees Kees . De kikkers zullen in de emmer blijven, of er graag weer in springen.

Regels en routines

Daarnaast is het slim om met de kikkers een paar dingen af te spreken over wat wel en niet kan in de emmer. Hoe ga je met elkaar om? Klassenmanagement heet dat. En hoe minder ‘moet’, hoe beter het gaat. Ik las hier een inspirerend stuk over in het boek Flitsgesprekken, 10 minuten intensief bezig met onderwijs (een uitgave van Bazalt). De schrijvers stellen dat succesvolle leraren het verschil weten tussen regels en routines. Ook weten deze toppers hoe dit verschil toegepast kan worden. Effectieve leerkrachten hebben veel routines en weinig regels.

 • Een regel heeft betrekking op ernstig vervelend gedrag.
 • Een routine is de manier waarop je wilt dat iets in de klas wordt gedaan, elke keer op dezelfde manier.

Voorbeelden

Het idee is dat je niet meer dan vijf regels hebt. Maar zorg dat je dat je veel routines hebt. Een voorbeeld van een regel is: we spreken af dat we elkaar niet slaan. Voorbeelden van routines zijn bijvoorbeeld: hoe loop je in de pauze naar buiten, hoe vraag je toestemming als je iets wilt zeggen, hoe sluit je je aan bij of verlaat je een groep, wat doe je als je je potlood wilt slijpen, hoe haal je een voldoende voor een proefwerk?

Duidelijkheid

De truc is om de routines niet allemaal tegelijk in te voeren, maar de belangrijkste eerst en daar telkens op voort te bouwen. De leerlingen weten dan precies wat er van hen verwacht wordt. Duidelijkheid. De routines worden besproken, voorgedaan en geoefend. Wanneer een leerling de routine vergeet, herinner je hem er aan. Als het nodig is om te oefenen, zorgt de leerkracht ervoor dat dat gebeurt.

Consequent gedrag

Als een leerling een regel breekt, heeft dat consequenties. Ga niet in discussie, maar pas de consequentie toe. De leerlingen weten dat en dus is het geen verrassing voor ze. Je voorkomt dat leerlingen een leerkracht uitproberen om te kijken hoe ver ze kunnen gaan. Als een leerling zich niet aan een routine houdt, kan een herinnering of inoefening helpen.

Welke regels en routines heb jij in jouw emmer?

x RJ

 

In mijn wekelijkse blog schrijf ik over dingen in het onderwijs. dingen om ouders en leerkrachten scherp te houden, dingen over coöperatief leren, over actuele zaken, prikkers en dingen simpeler maken in het onderwijs.

 

Koop nu mijn boek Schrijf je blij
Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Hoe hou je 28 kikkers in een emmer?

2 gedachten over “Hoe hou je 28 kikkers in een emmer?

 • 20/11/2016 om 17:07
  Permalink

  Ik heb je blogs so far gelezen; er komt een beeld uit naar voren van een energieke, vindingrijke leerkracht. Het lijkt me dat je de leerlingen goed ‘aan’ weet te zetten. Dat je daar ook buiten-schoolse kunde voor gebruikt, is verfrissend. Ik ben nieuwsgierig naar je volgende blogs!

  Beantwoorden
  • 20/11/2016 om 19:43
   Permalink

   JEBdB erg dank voor deze reactie! Doet me veel dit te horen van een schrijver en leerkracht!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen