lion-king

Op de dag dat er een nieuwe baas is gekozen in een land hier ver vandaan, komt deze vraag in mij op. We hebben allemaal, op een of andere manier, met een baas te maken: of je bent de baas, of je werkt onder een baas. Volgens mij zijn dat de smaken. Bazen zijn nodig; zijn de drijvende kracht in een school, organisatie of land. Wat voor baas wil en kun je zijn en wat is nodig?

Ik las een mooie metafoor: een leider en een manager lijken hetzelfde, maar zijn net zo verschillend als benzine en diesel. Beide brandstof, maar niet slim om zomaar je auto mee vol te tanken. Een manager doet de dingen goed en een leider doet de goede dingen. Over de goede dingen doen schreef ik al eerder een blog.

Een leider

Een leider heeft volgers, heeft focus op mensen, volgt zijn hart, stuurt door direct leidinggeven, motiveert met zijn kracht, stimuleert anderen om resultaten te bereiken, inspireert, delegeert, baseert op waarden en normen, gaat voor effectief resultaat, creëert verandering, wil de organisatie in de juiste richting verder brengen, geeft richting aan mensen, faciliteert beslissingen, heeft een langetermijnvisie, neemt risico’s, wil een doel bereiken en haalt energie uit passie.

Een manager

Een manager heeft medewerkers, heeft focus op doelen, beheerst en controleert processen, volgt zijn verstand, stuurt door indirect leidinggeven, controleert met zijn kracht, organiseert, baseert op feiten en cijfers, gaat voor efficiënt resultaat, is gericht op stabiliteit, reageert op verandering, heeft goede ideeën, plant details, neemt beslissingen, heeft een kortetermijnvisie, minimaliseert risico’s, wil een resultaat bereiken en haalt energie uit controle.

21ste eeuw vaardigheden is een prachtig (mode?) woord. Maar daar zullen onze leiders en managers ook mee om moeten gaan.. Hoe leid jij of hoe manage jij in een onderwijsomgeving die moet voldoen aan de vaardigheden van de 21ste eeuw? Wat past bij jouw school, bij jouw onderwijs omgeving?

Als altijd, ik hoor het graag van je!

 

x RJ

Obama zei het zo mooi: De zon gaat morgen ook weer op.

 

 

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
leider of manager?
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen