antwoordenIn mijn eerste baan bij Randstad Uitzendbureau, waren mijn collega Saskia vdB en ik verantwoordelijk voor de unit gezondheidzorg. Niet helemaal mijn cup of tea toen. Veel regels, voorwaarden en toepassingen die ik nog niet onder de knie had. Als een klant dan belde, legde ik vaak de hand op de hoorn en vroeg: ‘Saskia, hoe zit het met …..?’ Haar antwoord was steevast: ‘wat denk je zelf?’ Bloed irritant, omdat je een instant antwoord wilde, je had immers de klant aan de lijn! Maar ik kan je vertellen dat ik binnen no time alle regels, voorwaarden en toepassingen onder de knie had.

Vragen helpen meer dan antwoorden

Toen mijn kinderen klein waren en vroegen wat voor dag het was, gaf ik altijd een antwoord als: ‘gister was het dinsdag’. Mijn leerlingen vragen, vaak zittend achter een laptop,: ‘ juf wat betekent ……?’ Ik antwoord dan, vast bloed irritant, ‘hoe zou je daar achter kunnen komen?’ Kinderen uitdagen om zelf op onderzoek uit te gaan, daar hou ik van. Waar kun je antwoorden vinden?

#twentyfirstcenturyskills

In mijn lessen staat het stellen van vragen vaak centraal. Sterker nog: het LEREN stellen van vragen. Kinderen verwachten namelijk vaak instant antwoorden. Misschien hebben zij pappa’s en mama’s die altijd heel lief en uiteraard met de beste bedoelingen alles uitleggen en willen vertellen aan hun kind. Maar hoe leuk is het om je kind uit te dagen met vragen? En bovendien leren ze #twentyfirstcenturyskills: Vragen kunnen stellen.

Jeopardy

Gister heb ik in de klas een heel eenvoudig, maar ontzettend leerzaam spel gedaan met de leerlingen.  Een variatie op het Amerikaanse spel Jeopardy. Hou ik van: een eenvoudig spel met maximaal leerrendement.  Omdat Halloween nog top of mind zat, koos ik dat als onderwerp.

  1. Kinderen krijgen in een tweetal of groepje twee minuten om zoveel mogelijk woorden te bedenken die te maken hebben met Halloween (of ieder ander onderwerp). Deze woorden noteren ze op een kladblaadje.
  2. Neem de blaadjes in en maak zelf op het (digi)bord een lijstje van 8 of 10 meest voorkomende woorden. Het aantal woorden is afhankelijk van de tijd die je er voor uit wilt trekken.
  3. Leg kort uit dat er in Amerika al 50 jaar een spel op tv is. Je wint daar niet met antwoorden geven, maar door vragen te stellen. Vragen stellen waarop maar 1 antwoord mogelijk is. Geef een voorbeeld: welke vraag moet je stellen als [naam directeur] het antwoord is? Kinderen zullen voorbeelden geven die jij voor de klas kunt aanscherpen. Wie is de directeur, is niet scherp genoeg. Wie is de directeur van de xx-school is beter.
  4. Presenteer dan de 8 woorden op het bord en geef de kinderen in tweetallen/ viertallen ongeveer 10 minuten om goede, scherpe vragen te bedenken bij de antwoorden.
  5. Neem dan de tijd om klassikaal de vragen van de kinderen te beantwoorden, geef eventueel punten voor een wedstrijd elementje. Belangrijk is dat jij scherp bent en een antwoord klaar kunt geven op de meest brede vragen. Weest kritisch, is er 1 antwoord mogelijk of zijn er meerdere antwoorden mogelijk. Het vliegt op een bezem kan namelijk ook Harry Potter zijn. Maar met een zwarte punthoed, wrat op neus, vrouwelijk, met gemene lach en kan toveren…tja dat kan alleen maar een heks zijn.

Leren met een grote L

Weer een manier hoe je onderwijs en leren op een heel eenvoudige manier boeiend maakt. Kinderen leren scherpe vragen stellen, moeten naar elkaar luisteren, samenwerken, in een onderwerp duiken. Leren met een grote L dus! Tip: heb je minder tijd, sla dan stap 1 oven en kies zelf 8 woorden. En neem ook eens 8 woorden uit het geschiedenis hoofdstuk waar  je op dat moment mee bezig bent, woorden uit het Sinterklaas repertoire, Kerstverhaal etc. Wil je het helemaal hip en digitaal aanpakken, dan kun je gebruik maken van verschillende templates. Laat je weten hoe het ging?

 

X RJ

 

ps. Ook leuk voor op de achterbank, onderweg naar Oma

 

Koop nu mijn boek Schrijf je blij
Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Antwoorden zijn altijd makkelijker dan vragen

2 gedachten over “Antwoorden zijn altijd makkelijker dan vragen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen