pepernoten-halloweenIk hou van november en december. De temperatuur daalt, het wordt vroeg donker en we verlangen naar de festiviteiten. Ik ben dol op Sinterklaas en zijn Zwarte Piet. Ik zeg het hele jaar tegen iedereen ‘dag hoor’ net zoals Sinterklaas dat doet. Ik heb alleen ontzettende moeite met de pepernoten die vanaf eind augustus al in de winkels liggen.

We doen enorm ons best om kinderen uit te leggen dat Zwarte Piet niets met moeilijke onderwerpen te maken heeft. We bedenken roetvegen en wat al niet meer om zijn uiterlijk en gedrag te verklaren. Maar hoe het kan dat de beste man al in augustus zijn snoepgoed in Nederland in de winkels heeft, wordt totaal genegeerd. Dat mogen ouders lekker zelf oplossen. Ouders hebben zich de afgelopen maanden in allerlei bochten moeten wringen. Hoe leg je aan believers uit dat er al overal chocoladeletters zijn? En welke reden verzin je om een suikerkikker aan een kind te geven? Of mogen we ook al schoenen zetten vanaf September? Nee dat dan weer niet. Want we zitten nog niet op verlanglijstjes te wachten.

Wel suiker, geen zwart

Kinderen die al vanaf half september 5-december-snoepgoed eten, vindt het Voedingscentrum vast niet goed. Hele zakken pepernoten die mee naar school gaan. Bizar. Maar gelukkig: geen zwarte verpakkingen…wel suiker, geen zwart.

Geen populariteitsprijs voor mij

Voor mij zijn al die lekkernijen echt onderdeel van de pret. Onderdeel van de magie. Je kunt uitkijken naar bepaalde smaken. Maar pas ná Halloween. Ik heb de regel in mijn gezin: geen pepernoten vóór Halloween. En dus ook: geen oliebollen vóór Sinterklaas. De kerstboom ook pas na Sinterklaas. Dat is voor mij het cultureel erfgoed beschermen. Ik win er thuis niet de populariteitsprijs mee. Maar er is niets mis met even wachten, nog even verlangen. Ik schat in dat Sinterklaas op 12 november – na flinke problemen op zee- toch weer veilig met zijn boot aankomt. Dit jaar in Maassluis. En dan gaan we los, dan is het ook dubbel en dwars genieten. Dan hoort het erbij. Dat is de magie van het feest.

Sinterklaas gekkigheid

Ieder nadeel hep zun voordeel: gelukkig hebben we het op school te druk met alles zodat we pas echt op het laatste moment kunnen starten met de Sinterklaas gekkigheid. Aanstaande maandag hijs ik me in een of ander heksenkostuum en daarna haal ik al mijn Sint-spullen, inclusief het Sinterklaasboek van Charlotte Dematons  weer van zolder tevoorschijn. Ik heb er nu zal zin in.

x RJ

 

ps. Sky Radio-the Christmas station mag ook pas aan na Sinterklaas 🙂

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Geen pepernoten vóór Halloween

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen