blaadjes

“Hoe was je vakantie? Ben je nog weggeweest? Oh leuk. Goed weer gehad? Ja lekker knus.  Ja wij ook. Fijn he, Nu weer aan het werk”.

BAM! Dat is ongeveer het gesprek wat komende maandag -tig keer bij koffie-automaten en lerarenkamers zal plaats hebben. Zijn we echt geïnteresseerd? Mwoa. Stiekem willen we natuurlijk gewoon vertellen waar we zelf waren en hoe leuk dat was.

Op school start de drukke periode voor Sint en Kerst. Leerkrachten hebben een weekje bijgetankt en moeten/mogen weer vol gas tot de Kerstvakantie. Maar ook de kinderen moeten (die mogen niet!) aan de bak tot de Kerst. Een goed begin is het halve werk. Neem even te tijd om de afgelopen vakantie te bespreken. Kinderen vinden het heerlijk om hier over te vertellen. Wat heb je gedaan? Heb je lekker de hele dag in je pyjama rondgelopen? Was er tijd om je stierlijk te vervelen? Is er een appeltaart gebakken? Mocht je logeren? Ben je naar de bioscoop geweest? Kon je eindeloos knutselen?

3 alternatieven voor het kringgesprek

In mijn blog van 15 augustus gaf ik 3 alternatieven voor het kringgesprek. Niets zo erg als kinderen moeten wachten tot ze eindelijk aan de beurt zijn in de kring. En voor niemand leuk om zo lang stil te moeten zitten.

Cadeautje

Speciaal voor het gesprek na de herfstvakantie heb ik een cadeautje voor je. Een kant en klare ‘zoek iemand die‘. Een coöperatieve activiteit waarin kinderen elkaar ontmoeten, mogen bewegen, elkaar vragen stellen, elkaar aankijken, naar elkaar luisteren, allemaal actief zijn, allemaal vrijwel tegelijk kunnen vertellen, elkaar beter leren kennen, overeenkomsten en verschillen erkennen. Een activiteit waarin in je in ongeveer 15 minuten alle kinderen  hebt laten praten. Je hoeft het alleen maar uit te printen en kunt het blad direct gebruiken. Voor de middenbouw-bovenbouw en voor de onderbouw- kleuters.

Kinderen lopen rond, zoeken een maatje, begroeten elkaar, stellen een vraag en mogen hun eigen naam op een blad van een ander schrijven. Wil je meer uitleg over hoe je de werkvorm het beste kunt uitvoeren? Laat het me weten.

 

x RJ

ps. Aan welke collega moet jij denken als je aan het ellenlange kringgesprek denkt? Ik zou zeggen; geef hem of haar dit cadeautje 🙂

ps. 2 En natuurlijk ook prima in te zetten in het middelbaar onderwijs! Dan zou ik deze versie kiezen

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Hoe was je herfstvakantie? Ik heb een cadeautje voor je.
Getagd op:                

5 gedachten over “Hoe was je herfstvakantie? Ik heb een cadeautje voor je.

 • 20/10/2016 om 15:53
  Permalink

  Leuk idee RJ. Ik ga zelf de kinderen een stripverhaal laten tekenen (6hokjes). Ze mogen ze gebruiken voor 6 verschillende activiteiten of voor 1. Ik laat ze daarna rondlopen en aan elkaar vertellen wat ze getekend hebben. Zodat ze ook allemaal actief bezig zijn. Ik heb een bovenbouw van een montessorischool. 6/7/8 dus ook groepoversteigend makkelijk te doen.

  Saskia

  Beantwoorden
  • 20/10/2016 om 17:46
   Permalink

   Ook heel leuk Saskia. Hou ik van creatieve dingen!

   Beantwoorden
 • 25/10/2016 om 12:15
  Permalink

  Bedankt voor de leuke les! Ik heb het gisteren uitgevoerd in mijn groep 3 met 30 leerlingen. Kinderen enthousiast, juf enthousiast! Dank!

  Rest mij nog wel een vraag: hoe ga je dan om met kinderen die hun belevenissen toch nog aan jou persoonlijk willen vertellen gedurende de dag?

  Met vriendelijke groet, Bernadette

  Beantwoorden
  • 25/10/2016 om 21:23
   Permalink

   Bernadette wat ontzettend goed te horen dit! Leuk. Ik neem aan dat je de ‘plaatjes’ versie hebt gebruikt? hebben de kinderen deze werkvorm al eens eerder gedaan in jouw groep?

   Het is inderdaad (qua beschikbare tijd) niet de bedoeling nog 30 individuele gesprekken te voeren 🙂
   Wat je kunt doen is na de werkvorm ongeveer drie kinderen een korte spreekbeurt geven (heb je iets gehoord wat je bijzonder vond, of wie heeft met Pietje gesproken, weet je nog wat hij heeft gedaan?). Of een afsluitende vraag stellen: is er iets wat absoluut nog verteld moet worden voor we verder gaan?
   Heb je daar wat aan?

   Beantwoorden
   • 31/10/2016 om 21:23
    Permalink

    Dank voor je reactie, dat kan ik idd nog even een keer proberen.
    Bernadette

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen