Roald Dahl birthday quiz - how well do you know your Dahl? Quentin Blake

Kinderboekenweek, projectweek, Prinsjesdag, dag van het opruimen, week van het geld, week tegen het pesten, kinderpostzegels, oudergesprekken…en dan moet ik ook nog wat met Roald Dahl.

Het is soms best even zoeken hoe je alle belangrijke projecten een plaats moet geven in je lesprogramma. Dat wordt uiteraard ook van je verwacht. Je moet op school aandacht besteden aan belangrijke, maatschappelijk verantwoorde, actuele, opvoedkundige en interessante onderwerpen. Tussendoor moet je overigens nog wel even het cijferend delen, bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord, de tijd van de Romeinen en de tafel van 7 er doorheen jassen.

Geschiedenispraatje bij de boterham

Als moeder kan ik soms echt geïrriteerd raken als er op de school van mijn kinderen geen aandacht is besteed aan een of ander actueel onderwerp. Als juf zoek ik naar manieren om al die dingen, die zo ontzettend interessant en belangrijk zijn, erin te fietsen. Het voelt niet fijn en dat zie en merk ik ook bij collega’s. Je wilt zo veel, maar zoekt naar mogelijkheden hoe en wanneer. Mijn oud-collega, meester Aard, ‘verstopte’ veel van dit soort onderwerpen in een geschiedenispraatje zo rond de boterham. Kinderen eten, hij vertellen. Dat kost tijd en voorbereiding, maar werd ENORM gewaardeerd door de leerlingen. Natuurlijk is dat veel te kort, maar je stipt het tenminste aan.

Waar ligt Amerika eigenlijk?

Het zijn toch de dingen waar kinderen zo veel van opsteken en dus van leren. Onderwerpen die een vuurtje aanwakkeren. Waar kinderen door geïnspireerd raken. Praten over actuele onderwerpen raakt dan weer de vakken die geleerd moeten worden. Hoeveel procent van de kijkers vond dat Hillary het beter deed dan Trump in het tweede presidentieel debat? Wat zijn procenten? Wat is een debat en wanneer doe je het beter dan de ander? Wat is jouw mening en hoe geef je je mening? Waar ligt Amerika? Hoe ziet dat land er aardrijkskundig uit? Hoe zit het politieke klimaat in Nederland in elkaar? Mogen kinderen ook stemmen? Wat vind je daarvan? Hoe schrijf je een partijprogramma? Welke schrijfstijl moet je gebruiken als je iemand wilt overtuigen? Schrijf je in de ik-, jij- of u- vorm? In de tegenwoordige tijd? Gebruik je de lijdende vorm? Kun je je verhaal sterker maken door er een tekening of een plaatje bij te plaatsen? Hoe zoek je dat op? Waar zoek je dat op? Welke bronnen gebruik je? Mag je zo maar plaatjes van internet gebruiken voor alles?

Zaadjes zaaien en vuurtjes aanwakkeren

Thuis met je kinderen over onderwerpen praten is belangrijk, daar verweef je de normen en waarden van je gezin in gesprekken. Op school laat je kinderen kennismaken met verschillende onderwerpen. Dingen waar ze thuis nog eens over door of na kunnen praten. JIJ hebt het vermogen om vuurtjes aan te wakkeren bij kinderen. Zaadjes te zaaien, interesses op te wekken. Verschillende kinderen aan te spreken bij verschillende onderwerpen. Ik hoop dat je de kansen pak die je hebt, hoe vol je programma ook zit.

100 jaar geleden

Roald Dahl zou 13 september 100 jaar geworden zijn en het is op 23 november 26 jaar geleden dat hij is overleden. Een icoon. Een man die zoveel kinderen (groot en klein) geïnspireerd heeft met zijn verhalen vol fantasie. Daar wil ik wat mee, daar moet ik wat mee, daar ga ik wat mee doen. Nog even bedenken hoe en wanneer…

 

x RJ

ps. Als je op de link klikt in de tekst, lees je over een fijne coöperatieve werkvorm die je kunt inzetten om kinderen te leren hun mening te geven in een gesprek.

 

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
…en dan moet ik ook nog wat met Roald Dahl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen