Deze uitspraak komt van mijn eerste manager: Giena K. Een wijze uitspraak die ik al vaak heb herhaald. Ik was jong en Giena wist veel. Zij las de boeken waar ik nog zo veel van kon en moest leren. Ik vond haar wijs. Waarom ik deze uitspraak regelmatig herhaal? Omdat hij zo waar is en vooral ook omdat hij echt werkt en helpt.

Er doen zich regelmatig  situaties voor die niet perfect zijn:

  • Je huis is een rommeltje: waar te beginnen?
  • Je sociale kalender is een onoverzichtelijk geheel geworden: hoe breng je structuur aan?
  • Je bent aan een opleiding begonnen: hoe zie je door de bomen het bos?
  • Je wilt je school meer op de kaart zetten met social media: hoe zit dat met Facebook?
  • Je wilt ‘iets’ met coöperatief leren: waar moet je beginnen?

Mijn advies: Eerst de goede dingen doen. Dan de dingen goed doen. Als je mijn blogs regelmatig leest, weet je dat ik het onderwijs beter en mooier wil maken onder andere door de inzet van coöperatief leren. Een onderwerp waar ik leerkrachten en directeuren regelmatig over hoor: Daar moeten we iets mee. Daar willen we iets mee. Maar wat en hoe en vooral waar te beginnen?

Waar moet ik beginnen?

Dat snap ik heel goed. Ik werk inmiddels bijna 6 jaar met coöperatief leren. In het begin wist ik niet wat mij overkwam. Het overweldigde mij. Veel theorie, veel stappen, ontzettend veel verschillende structuren en werkvormen die je kunt inzetten. Functies van de didactische structuren. Voorwaarden waar alles aan moet voldoen. Fantastische boeken om te lezen. Veel boeken om te lezen. AAAAHHH! WAAR MOET IK BEGINNEN?

In de ideale situatie..

In de ideale situatie ken je de theorie achter de werkvormen. In de ideale situatie ken je de 7 sleutels, kun je de GIPS-principes opdreunen en herken je ze feilloos. In de ideale situatie kun met je ogen dicht de didactische structuren verdelen in interpersoonlijke- en onderwijsinhoudelijke functies. Maar er doen zich regelmatig situaties voor die niet perfect zijn. Wat ik ontzettend jammer zou vinden, is dat je dan denkt: ‘laat maar zitten, te veel gedoe’. Want waar haal je de tijd vandaan om alle kennis en informatie tot je te nemen? Hoe kom je ooit door die (super interessante) rijstebrijberg heen? Daar wil ik je mee helpen.

thumb_943_800x350_0_0_crop

Je kunt nu al starten

Je kunt nu al starten met coöperatief leren (of met je huis op ruimen, of je sociale kalender aanpakken, of je opleiding in kaart brengen, of je school op de kaart zetten door je eerste facebook post schrijven). Je kunt hele kleine stappen zetten en dat uitbouwen. Elke dag of elke week een stapje erbij. In de ideale situatie heb je het allemaal goed voor elkaar. Als de situatie nog niet zo ideaal is, start je met kleine stapjes: de goede dingen. En die bouw je uit tot steeds grotere stappen: de dingen goed doen. Ik wil je daar graag bij helpen.

Schoudermaatjes en oogmaatjes

Wat je kun je bijvoorbeeld nu doen om te starten met ‘iets’ met coöperatief leren?  Hier kun je een kaart downloaden die je nu kunt uitprinten, plastificeren en op de tafel kan leggen. Ik ben in mijn groep begonnen met genummerde plaatsen. In een groepje van vier kinderen (die je in de ideale situatie goed doordacht bij elkaar hebt geplaatst) ligt een kaart in het midden. De plaatsen hebben een nummer. Kinderen die naast elkaar zitten zijn schoudermaatjes, kinderen die tegen over elkaar zitten zijn oogmaatjes. Wat kun je met die kaart doen? Handig voor kleine activiteiten die ook nog eens helpen bij je klassenmanagement. Geef kinderen  taakjes: Nummers 1 delen de rekenboeken uit. Nummers 4 komen de werkbladen bij mij halen. Een mooie en eenvoudige start. Wil je meer weten hoe je deze kaart en de genummerde plaatsen kunt inzetten als start van coöperatief leren (de goede dingen doen) in de goede richting en dan uit te bouwen (de dingen goed doen)? Mail me!  Je kunt de kaart ook kopen bij Bazalt

Waar ga jij nu mee starten? Wat is jouw drempel om te starten met coöperatief leren? Waar loop jij tegen aan? Wat zou jij graag zien in de ideale situatie? Ik help je er graag bij. Laat het me weten.

X RJ

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Eerst de goede dingen doen. Dan de dingen goed doen.

Eén gedachte over “Eerst de goede dingen doen. Dan de dingen goed doen.

Reacties zijn gesloten.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen