8646c3b935181c40a6f3dc6d449a2cf2Ik denk dat het een jeugdtrauma is. Ik moest altijd aan het einde van de gym-rij staan, want ik was de langste. Ik zat nooit bij L. in het groepje, want hij was de populairste en koos altijd anderen. Bij sportteams werd ik steevast als laatste gekozen: ik had andere kwaliteiten. Clubjes maken en groepjes vormen staat voor mij gelijk aan ‘erbuiten vallen’. Ook nu nog bij een vergadering met het team, in een workshop en zelfs in de privésfeer. Groepjes maken. Ik hou er niet van.

Niemand wil buiten de boot vallen

Ik hou van duidelijkheid en probeer dingen altijd beter, slimmer en handiger te doen dan de keer daarvoor. Als ik een stressmoment kan wegnemen, dan zal ik dat doen. En dat pas ik negen van de tien keer ook toe in mijn klas. Uitspraken als

  • ‘Maak even tweetallen…’
  • ‘Bespreek dit even met je buurman of buurvrouw…’
  • ‘Ga even in groepjes van vier overleggen…’

leveren ook bij kinderen stress op. Je ziet heel snel de vaste koppeltjes naar elkaar seinen. Altijd dezelfde kinderen die overblijven. En zij die niet handig genoeg zijn, vallen net buiten de boot. Laat dit nou heel simpel op te lossen zijn.

Puzzeltje leggen

Afgelopen week heb ik in mijn groepen teams gemaakt. Het vaste thuisteam waar de kinderen de komende zes weken in zullen zitten. Uiteraard heb ik goed over de samenstelling nagedacht: het zijn doordachte groepjes van 3 of 4 kinderen. Ik had een plaatje passend bij het nieuwe thema in stukken geknipt als een puzzel. De namen van de kinderen achterop geschreven. Ieder kind krijgt een puzzelstuk met zijn naam er op. De kinderen gaan opzoek naar de ontbrekende kinderen en de ontbrekende puzzelstukjes. Met wie kunnen zij de puzzel compleet maken? Het is korte en spannende activiteit. Eigenlijk worden alle teamleden met plezier ontvangen. Want het is gekoppeld aan het succesje van het puzzeltje compleet maken. De eerste succeservaring van het team. Vervolgens doen we meteen een Teambouwer om te werken aan het leer- en samenwerkklimaat in de groep. Een activiteit zonder directe leerstof, waarin ze elkaar beter leren kennen. Ze krijgen hierdoor meer begrip voor elkaars overeenkomsten en verschillen en zijn meer bereid om met elkaar te werken. 6 vliegen in een klap!

Satéprikkers kiezen

Mijn collega had onlangs ook een leuk idee. In de teamvergadering werden groepjes gevormd door gekleurde satéprikkers uit te delen. De punten waren in verschillende kleuren en zo kon je ‘random’ viertallen vormen. Heel fijn, want je komt in een groepje met mensen die je anders mogelijk niet zou kiezen of treffen. Een absolute meerwaarde voor de activiteit. Er is geen invloed op wie met wie samenwerkt, dus de vervolgactiviteit moet zich er wel voor lenen.

Kwartetten: heb jij van de boerderijdieren..

Wat ook fijn werkt, is kaarten uit een kwartetspel uitdelen: wie vormen een kwartet? Of kaarten uit een gewoon kaartspel: alle harten bij elkaar, alle schoppen etc. Pionnen van een mens-erger-je-niet spel uitdelen, of blind laten pakken. Allemaal fijne, snelle en stressvrije groepjesmakers.

Volg jij een Vlog?

Ik volg een opleiding bij Bazalt voor Coach Kagan Coöperatief leren. Hierbij leer ik om collega’s te helpen bij de toepassing en integratie van Coöperatieve Leerstrategieën. We starten altijd met activiteiten om teams te vormen. Je spreekt hierdoor telkens andere mensen en leert iedereen beter kennen. Een hele leuke coöperatieve werkvorm om teams te vormen, vind ik het beroemdhedencircuit. De groepsleider stelt een vraag aan de groep bijv.: ‘Wie luistert er graag naar de radio?’. Deze mensen gaan staan. Enkelen mogen hun antwoord toelichten. De mensen die dan staan, verplaatsen zich met de klok mee en komen dus op een andere plek te zitten. Dan een volgende vraag: ‘Wie volgt een Vlog?’ en het proces van staan, toelichten en verplaatsen herhaalt zich. Dan nog een laatste vraag en dan vormen de viertallen de nieuwe teams. Een  teambouwer en mensen kunnen prettig aan het werk. Deze werkvorm is prima toepasbaar voor alle leeftijden, mits je uiteraard de vragen aanpast.

Hou in de gedachten dat bijna niemand het leuk vindt om zelf groepjes te moeten vormen. Het levert bijna altijd een stressmomentje op en je dit kun je heel gemakkelijk voorkomen. En dat verhoogt weer de werksfeer.

Dit zijn slechts enkele leuke manieren om groepjes te vormen. Ik ben erg benieuwd hoe jij dit aanpakt. Wil je meer tips & tricks over groepjes vormen? Laat het me weten!

 

X RJ

 

Koop nu mijn boek Schrijf je blij

 

 

 

 

 

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Groepjes maken. Ik hou er niet van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen