Caravan met Juf-kenteken

 

 

 

 

 

 

 

Het is maandagochtend en het zonnetje schijnt. Over een week gaat regio midden weer naar school. De voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar zijn in volle gang. Meesters en juffen maken hun lokalen klaar, maken jaarplanningen, groepsplannen en doen overdrachten. Een goed begin is het halve werk, toch?

 

NIET EEN KRINGGESPREK!

De eerste dag na de vakantie. Kinderen zitten vol met verhalen van wat ze allemaal hebben beleefd in de afgelopen weken. Hoe ga je al die verhalen naar buiten laten komen? Hoe zorg je dat iedereen spreektijd krijgt? Dat er aandacht is voor de verhalen? Doe alsjeblieft een ding niet; NIET HET KRINGGESPREK. Niet het eindeloos naar elkaar luisteren. Wachten tot je aan de beurt bent. ‘Nee ik mag morgen pas vertellen over mijn vakantie’. Bedenken hoe je moet verbloemen dat je niet weg bent geweest. ‘We hadden geen tijd meer’. Achteraf denken; dat had ik ook moeten vertellen. Het kringgesprek is – voor dit doel- in mijn optiek een drama.

 

HOE KUN JE HET OOK DOEN?

Vast op nog 86 andere manieren dan de drie alternatieven die ik je nu ga geven. In mijn alternatieven verwerk ik 6WH-vragen WIE-WAT-WAAR-WAAROM-WELKE-WANNEER-HOE. Deze ‘question starters’ geven kinderen een handvat; helpen hen bij het nadenken over wat ze willen vertellen of willen delen. Het is school dus een beetje nadenken voor je iets zegt, is niets mis mee.

 • HET REISVERHAAL. Laat kinderen een paar dagen werken aan een reisverhaal over hun vakantie. Laat ze vrij in de vorm; schrijven of tekenen. Kinderen kunnen even nadenken wat ze willen delen over hun vakantie. Aan de hand van de 6WH kunnen ze zichzelf ‘interviewen’. Waar was je, welke bijzondere gebouwen heb je gezien, hoe heb je gereisd etc. Aan het einde van de week kun je die verhalen laten rondgaan door de groep. Of ophangen aan de muur, zodat iedereen het kan lezen.
 • VRAAG KAARTJES. Mix en ruil 1, een coöperatieve werkvorm. Je print de kaartjes die ik voor je heb gemaakt. Als je wilt weten hoe de cooperatieve werkvorm mix&ruil gaat; stuur me een mail, dan geef ik je uitleg. Kinderen zijn op deze manier allemaal actief, stellen elkaar vragen en luisteren naar de antwoorden van elkaar. En binnen 10 minuten is er ontzettend veel informatie uitgewisseld!
 • KORT EN BONDIG. Mix en ruil 2. Geef ieder kind een blad (ook makkelijk zelf te maken). Laat ze hun naam in het midden schrijven. Dan in de vier vakken beantwoorden ze in een paar woorden de volgende vragen (pas ze uiteraard naar believen aan). 1. Waar ben je op vakantie geweest? 2 Wat is het meest bijzondere wat jij in de vakantie hebt gedaan? 3 Wat heb jij in de vakantie gekocht? 4 Wat is het aller lekkerste wat jij in de vakantie hebt gegeten? Tijdens de activiteit gaan kinderen delen, vertellen, luisteren, ruilen en vertellen over anderen. Voor de uitleg over de cooperatieve werkvorm; mail me.

 

Zomaar drie alternatieven. Ik wil je van harte uitnodigen om JOUW ideeën te delen. Want delen is vermenigvuldigen! Wat doe jij als alternatief voor het maandagochtend vakantie kringgesprek?

 

Ik wens je een goede start van het jaar!

X RJ

 

Koop nu mijn boek Schrijf je blij

 

 

 

 

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
3 alternatieven voor het maandagochtend-vakantie-kringgesprek
Getagd op:                    

4 gedachten over “3 alternatieven voor het maandagochtend-vakantie-kringgesprek

 • Pingback:Hoe was je vakantie? Ik heb een cadeautje voor jou. – RJB.onderwijs.communicatie

 • 06/04/2018 om 19:05
  Permalink

  Beste

  Ik geef volgende week een weekje les in een basisschool (stage). Ik moet een kringgesprek voeren, maar ik wil dit anders inkleden. Jouw alternatief lijkt me heel leuk. Het is voor het zesde leerjaar en ik zou graag gebruik maken van de vraagkaartjes.

  Groetjes,
  Sanne

  Beantwoorden
  • 10/04/2018 om 13:11
   Permalink

   Hallo Sanne. Wat leuk dat je dit gaat doen. En het fijne van een stage is dat je alles mag proberen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat/is gegaan. Waren de kaartjes goed bruikbaar voor je? Ik hoor het graag 🙂 groeten, richt-Jildou

   Beantwoorden
 • 17/10/2020 om 16:47
  Permalink

  ‘Kort en bondig’…kun je mij de hele uitleg hiervan mailen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen