trends (18)

Hoe fijn is het om een ritme te hebben. Woensdag gehaktdag. Zo fijn. Niet nadenken. Gewoon doen. Woensdag is gehaktdag. Rain or shine. Zomer of midwinter. Woensdag is gehaktdag.

Wat doe jij. Al jaren?

Er is niets mis met woensdag gehaktdag. Dat is prima; mits je variatie aanbrengt en nadenkt over de rest van de maaltijd. Wat is de groente van het seizoen? Wat is er in de voordeel? Welk tafelkleed leg ik neer en welke servetten kies ik vandaag. Hoe maak ik het elke keer toch weer anders? Je voelt m al. Ziet het misschien al van een kilometer aankomen. De metafoor. Een metafoor is zo fijn om te verstoppen wat je eigenlijk wilt zeggen. Denk voor woensdag gehaktdag nu eens het inslijpen van de tafels, aanbieden van breuken of oefenen van het bijvoeglijk gebruikt voltooid deelwoord. Wat is jou woensdag gehaktdag ritme als het om deze dingen gaat? Welke dingen doe jij al jaren? Omdat je het nu eenmaal zo doet. Al jaren.

Het is binnen te houden

Maar nu de volgende vraag. Varieer jij nog met de groenten van het seizoen? Pas jij je gerecht nog aan aan de actualiteit? Let jij nog op wat er in de voordeel is? Probeer je af en toe een potje kruiden Ras al Hanout van Jonnie Boer, gewoon omdat je het niet kent? Of hou je het bij wat zout en peper. Een beetje flauw, maar -zoals bij mijn broer zou zeggen- ‘het is binnen te houden’. Zet je nog steeds hetzelfde toetje op tafel terwijl je eigenlijk weet dat het behoorlijk jaren-80 is? Gebruik je nog wel eens gekke servetten, omdat ze zo leuk bij de kleur van de groente passen?

Probeer het eens met Bulgur

Vertel jij een ander nog wel eens dat het gerecht echt beter wordt met een scheutje Limoen? En als jij de tip krijgt om het eens met Bulgur te proberen in plaats van met aardappelen, neem jij die aan? Ga je het uitproberen? En geef je dan terug dat het inderdaad een goed idee was en dat het een verfrissende combinatie opleverde?

Varieer

Hou de metafoor nog even vast. Ik heb periodes waarin ik voor vier weken recepten vooruit plan. Ik scheur recepten uit. Ik schrijf op een weekplanner de gerechten en tik de benodigde ingrediënten in op Appie.nl zodat een erg fijne jongeling ze tot in mijn keuken kan afleveren. Efficiënt allemaal. Maar het grappige is dat ik per dag beslis wat het gaat worden. Wat past het beste bij die dag, of bij de planning van mijn gezin. Ik bereid me voor, maar laat de activiteit, de actualiteit en het moment bepalen. Ik heb toch alles wat ik in de basis nodig heb in huis.

De beste versie van jezelf

En ik heb een aparte plek voor de recepten die bewerkelijker zijn, wachten op een speciaal moment of die vragen om een bijzondere bereiding. Uiteraard heb ik ook een paar signature dishes die typisch RJ zijn en oh’s en ah’s opleveren (en altijd lukken). Maar je ziet. Ik varieer. Ik neem graag de blaadjes mee van de Jumbo, Coop en Albert Heijn. Speuren naar nieuwe dingen, fijne tips. Inspiratie. Hoe gaat men om met het thema wat op dat moment hot is? Want iedereen heeft het stiekem toch over hetzelfde thema. Door om je heen te kijken, creëer je je eigen recept; de beste versie van jezelf.

6 weken de tijd

Ok, nu heeft de metafoor lang genoeg geduurd. Ik daag je uit tot het doorbreken van vaste patronen. Spoor je aan tot heroverwegen van hoe je de dingen aanbiedt. Ik wens je toe dat je open staat voor verse manieren. En ik nodig je uit tot het opdoen van nieuwe ideeën. Om een verfrissende versie van jezelf te worden. En wat is nu het leuke? Daar heb je straks ongeveer 6 weken de tijd voor!

Schrijfschriftje

De vakantie is een fijne tijd om je te laten overrompelen. Terwijl je op een markt loopt in stad X of op een terras zit in land Y. Je kijkt naar mensen, ruikt geuren, ziet kleuren, ervaart warmte, hoor nieuwe woorden. Creativiteit en inspiratie ‘gebeuren’ als er vreemde en nieuwe dingen om je heen zijn. Een nieuwe omgeving geeft ruimte en prikkelt je.  Ik wil je vragen om die dingen deze vakantie eens op te schrijven. Geef ze eens de ruimte en een podium. Geef ze aandacht. Noteer ze. Het liefst in een prachtig schrijfschriftje.

Welke inspiratie ga jij deze zomer opdoen om je nieuwe groep een boeiend schooljaar te geven? En welke woensdag gehaktdag doorbreek jij?

 

X RJ

 

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Woensdag gehaktdag. Over doorbreken van vaste patronen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen