Screen Shot 2016-06-12 at 11.03.58

Er gaan vele uren in het schrijven van schoolrapporten. Alle meesters en juffen van Nederland zijn er nu druk mee. Opgeluchte Facebook posts als ‘ze’ af zijn, kunnen op vele likes rekenen van collega’s die in reacties aangeven waar zij staan ten opzichte van hun planning. Maar wat is nu het geheim van een goed rapport?

Het is net voetbal

Als juf schrijf ik er ongeveer 44, als moeder lees ik er twee. Ik stop in mijn rapporten wat ik als ouder graag wil lezen. Nu geef ik les aan de Plusklas en beoordeel mogelijk op andere onderdelen dan een ‘gemiddeld’ rapport. Wat de een goed rapport vindt, vindt de ander maar niks; het is net voetbal, iedereen heeft een mening. Een goed schoolrapport laat naar mijn mening zien dat een leerkracht een kind kent, weet waar het staat en wat het nodig heeft om te groeien.

Ik ga ervan uit dat al mijn collega’s in Nederland hun ziel en zaligheid in de rapporten leggen. Hun stinkende best doen om in bizar weinig tekst het kind weer te geven. Dat ze wikken en wegen hoe iets geformuleerd moet worden. Dat ze ieder kind de moeite waard vinden om een compliment mee te geven.

Aan de keukentafel met een glaasje wit

Ik vind dat alle lezers (ouders, opa’s &oma’s) mogen weten dat deze literaire werkjes veelal aan keukentafels en in de avonduren geschreven worden. Dat er menig kopje thee (glaasje wit?) voor nodig is om vakken als schrijven en handvaardigheid in een cijfer te vangen. Dat er creativiteit voor nodig is om sommige dingen juist niet te benoemen. En dat leerkrachten het oprecht heel jammer vinden om te moeten melden dat Henk niet vooruit is gegaan met zijn spelling ondanks alle extra ondersteuning.

In de bewaardoos

De literaire werkjes gaan in bewaardozen, met de foto’s van de schoolfotograaf, het zwemdiploma en verkeersdiploma. Ik ken mensen van 70 die nog steeds de teksten aanhalen die hun juf of meester ooit voor ze schreef. Dat is de impact van deze rapporten! Leerkrachten hebben het vermogen om te zorgen dat er met liefde terug gekeken kan worden op wat kinderen nu in hun rapport meekrijgen.

Beloning 5 euro

Volgens het Nibud geeft ongeveer twee derde van de ouders geld voor het schoolrapport (5 euro gemiddeld!). Als stimulans en motivatie, belonen voor prestatie. Een kwart geeft liever een cadeautje en soms blijft het bij een compliment. Ik ben voor waardering in welke vorm dan ook. Waar ik ook ontzettend voor ben is een waardering voor de schrijver van het document en nodig je van harte uit hieraan te denken als je schatje zijn of haar rapport krijgt.

Het geheim van een goed schoolrapport..

Het geheim van een goed schoolrapport is naar mijn mening het volgende:

  • Er staan enkele feitelijkheden; de toets resultaten
  • Het is eerlijk
  • Het geeft houvast voor de toekomst (een tip en een top)
  • Er spreekt gevoel uit
  • Het geeft ruimte aan het unieke van het kind, maar ook aan het unieke van de leerkracht

Wat vind jij  het geheim van een goed rapport?

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Het geheim van een goed schoolrapport.
Getagd op:    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen