Please put on your own oxygen mask before assisting others.
Please put on your own oxygen mask before assisting others.

5 tips om de ‘onderwijs-eindstreep’ in juli te halen

Hoe kan ik mijn missie – het mooier en beter maken van onderwijs – nu beter aanpakken dan het te doen bij  de basis. De leerkracht! Betere input levert mooiere output. Daar ben ik van overtuigd.

Het is juni. De gemiddelde leerkracht is aan het aftellen tot de zomervakantie. Geen grap. De schoolreisjes zijn geweest, check! De rapporten staan voor de deur. Volgende week  nog ‘even’ de avondvierdaagse, het bedankje voor de hulpmoeders, het schoolkamp, oefenen voor de eindmusical en wat al niet meer. Half juli is het echt op. Dan zijn die 7 weken, waar gemiddeld werkend Nederland vet jaloers op is, HEEL HARD NODIG.

Lopen (en werken) op je tandvlees, laat dat nog ruimte voor inspiratie, voor motivatie, voor opbouwen en groei? Levert het nog plezier? Of worden zaken over de zomer getild; “dat is voor september!”Jammer.

Het runnen van een klas is topsport, het is multitasken. Hier heb je veel energie voor nodig. Het is dus ook belangrijk dat je echt goed voor jezelf zorgt. Want je moet eerst goed voor jezelf zorgen voor je voor anderen (die -gemiddeld- 30 schatjes in je groep) kunt zorgen. Hoe doe je dat?

Hier heb ik 5 tips om je te helpen om de eindstreep in juli te halen EN zorgen dat  je energie over hebt om ook echt van je vakantie te genieten!

SLAAP. Misschien een open deur, maar zorg dat je voldoende slaapt. Ga op een ‘verstandig’ tijdstip naar bed. Sla die laatste borrel over. Verban je tablet of Smartphone uit je slaapkamer. Overdenk de dag met je ogendicht. Schrijf nog een gedachte op die maar niet uit je hoofd wil (boekje en pen naast je bed) en ontspan jezelf met een rustige ademhaling (drie tellen in door je neus en 3 tellen uit door je mond).

EET. Zorg voor voeding die jou meer energie geeft dan kost. Sneller suikers (koekjes etc) zijn voor nu wel even lekker, maar zorgen dat je lijf bezig is met de verkeerde dingen. Drink veel water, kies voor fruit, sla eens een koffie over en geniet enorm van die heerlijke boterham met kaas. Op goed eten, houd je het langer vol.

START EN STOP. Start met aandacht aan een taak en stop met aandacht aan een taak. Zet een wekkertje zodat je weet wanneer je met iets wilt starten of met iets wil stoppen. Geef aandacht aan datgene wat je doet. Multitasken is echt achterhaald. Doe wat je doet met aandacht, je zult je er beter door en fijner bij voelen en dat levert je positieve energie op.

KIES. Kies wat je echt wilt en moet doen. De angst dat je iets mist (fear of missing out -FOMO) dwingt je misschien tot activiteiten of taken die niet echt nodig zijn. Kiezen geeft ruimte. Met keuzes kun je plannen en plannen geeft ruimte. 5 minuten plannen geeft rust en ruimte in je hoofd en dus in je dag.

ENERGIEBOM. Ik bedoel de dingen waar jij ‘instantly’ energie van krijgt. Neem dat heerlijke magazine mee naar je werk om in de pauze te beginnen aan dat fijne artikel over …(in plaats van voor de zoveelste keer naar die zeurende collega te luisteren), loop naar die collega die altijd NET dat ene weet te zeggen waardoor jij weer twee uur verder kan, loop dat rondje om de school en zie die Meerkoet een nestje bouwen, kijk naar de lucht en zoek dieren in de wolken. Dingen die jou net dat zetje geven om weer iets op te pakken.

Had ik nog 86 andere tips kunnen geven? Ja hoor, maar deze vond ik nu fijn. Ik hoor graag welke jou het meeste aanspreekt en welke jij MORGEN in praktijk gaat brengen!

X RJ

 

Ik wil niets missen
Wil je mij toevoegen aan je e-mail lijst?
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
5 tips om de ‘onderwijs-eindstreep’ in juli te halen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Inspiratie en onderwijs: graag!

Hoe leuk als je af en toe een interessant bericht van mij ontvangt!
Ik laat je weten wanneer mijn nieuwe blog te lezen is en hou je op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op mijn website.

Voornaam
Email adres
Ik ben heel zuinig op jouw gegevens, daar kun je op rekenen